Nederland – Duitsland

 

Voetbal interesseert mij niet zo veel. Afreizen naar het Europese Congres van JCI konden we (Lotte en ik) wat mij betreft dus makkelijk doen tijdens de wedstrijd NL-DL. En de ironie wilde dat we op weg waren naar Braunschweig, in Duitsland ja. Woensdagavond flink door kunnen rijden. Onderweg nog zoek gereden door een BMW touring met Nederlandse platen en een hoog blonde dame op de passagiersstoel, 3 keer raden wie dat waren…

 

Opening

 

Helaas de openingsceremonie zelf moeten missen maar rond 22 uur sloten we aan bij het openingsfeest in de Volkswagen-halle. De Nederlanders lieten zich niet kennen na de wedstrijd; zoals 3FM-DJ Gerard Ekdom zou zeggen: de sfeer hing er lekker bij! Mede door de goede coverband, een lekker draaiende DJ, gezellige mensen, dansen, bijpraten en bubbels drinken! Een prima openingsfeest om het EC mee te beginnen!

 

 

” ‘s avonds een man – ‘s ochtends een man”

Na een lekker kort nachtje slaap (4 uurtjes), waarin de voorzitter zijn naam meermalen eer aan schijnt te hebben gedaan, weer vroeg uit de veren om op tijd naar de congreslocatie te gaan en de bus te halen naar Autostadt. Nou, niet dus, bus gemist; hadden ze niet aangegeven dat dat aan de achterzijde van het gebouw was. Gelukkig bleek er iedere anderhalf uur een te rijden. Hadden we dat de avond ervoor maar geweten. Autostadt biedt als automuseum voor de liefhebber voldoende om over te kwijlen. En niet alleen met auto’s van de Volkswagen-groep. Ook ander merken zijn met name in het museum goed vertegenwoordigd. Ieder merk van de groep heeft daarnaast ook zijn eigen paviljoen met eigen merk-beleving. Audi was het leukste om te doen, die van Volkswagen was gesloten, Lamborghini leverde een zware tegenvaller en Bugatti was het indrukwekkendst.

 

Aan het einde van de dag opmaken voor weer een feestje. De Alpen-landen organiseerden hun Alp-night in de tramremise van Braunschweig. Met natuurlijk Zwitserse Raclette, Bratwurst, Kartoffeln en Kaiserschmarrn. En wederom een goede DJ die gelukkig het aantal Skihut-klassiekers wist te beperken.

 

Dag 3

 

Dag 3 van het congres brak al na 5 uurtjes slaap weer aan. Vandaag op het programma een bezoek aan de oude grensovergang bij Helmstedt-Marienborn. Bij Helmstedt een museum bezocht en in de buurt een stuk van de originele muur zelf mogen aanschouwen. En daarna door voor een kort bezoek aan de grensovergang bij Marienburg langs Autobanh A2. Onvoorstelbaar dat een land zoveel tijd en energie steekt in het binnen houden van mensen.

 

 

De tour liep wat uit, dus uiteindelijk hebben we onze historische stadswandeling door Braunschweig gemist. Maar met de indrukken van die dag en de regenbuien die zo nu en dan naar beneden kwamen vonden we dat niet heel erg. Aan het einde van de middag een kleine bodem gelegd voor de avond.

 

 

Dutch Delegation Night

 

Op naar de Dutch Delegation Night. Eendoor de kamer die de reis organiseerde speciale avond. Dit maal JCI Land van Herle die voor heerlijke Limburgse vlaaien, Duitse hapjes en een pub-quiz hadden gezorgd.Het feest die avond bleek door de Duitsers zelf georganiseerd te zijn in een bioscoop (a la Pathé Spui). Zal geen goedkoop feestje geweest zijn; de hele bios was door JCI afgehuurd. Gave locatie, DE Jägermeister-drumfanfare (vele malen beter dan je je in eerste instantie voorstelt) en wederom een goede DJ, dus veel gedanst die avond!

 

 

De vermoeide voeten die nacht ongeveer 6 uurtjes rust kunnen geven, want de lezing over CO2-handel begon pas rond 10.15 uur op dag 4 van het congres. Een “handeltje” waar toch al gauw zo’n 180 miljard USD in om blijkt te gaan… *slik*. Wat mij met name opviel was dat de prijs per ton CO2 er omlaag was gegaan de afgelopen jaren. En dat terwijl iedereen toch echt duurzamer moet. Blijkbaar is er een groep landen die zijn target erg eenvoudig haalt en dus veel te verhandelen heeft. En dat de grote afwezigen in het Kyoto-verdrag Canada en de US zijn.

 

Presidential Gala

De middag een beetje lanterfanten en ‘s-avonds het “presidential gala” met de awardsuitreiking. Toch wel erg gaaf om in de Volkswagen-halle met circa 2000 mensen in gala iedere gang van het diner in een paar minuten uitgeserveerd te krijgen. JCI Nederland had drie inschrijvingen ingestuurd, werd genomineerd voor één award en Andrea van JCI Amsterdam International ging naar huis met de first-timer-award. Na het diner en de uitreikingen namen een goede zanger en zangeres het feestje over en kon er weer gedanst worden. Maar of het nu aan het net-niet-juiste-tempo van de band lag, de “gala/awards-zit” of de feesten van de avonden ervoor, de zin om te dansen en feesten kwam er bij mij niet. Dus redelijk bijtijds terug naar het “Nederlandse hotel”; het was weer mooi geweest!

 

 

 

Oktoberfest

 

Alhoewel, op zondag nog even afgesloten met een korte brunch op de Altstadtmarkt van Braunschweig. Wederom met een boel gezellige (en verbazingwekkend frisse) mensen en goed verzorgd eten. Heerlijk die Kaiserbrötchen met goede vleeswaren of Nutella.

Wederom een EC overleefd. Met een flink slaaptekort, extra historisch besef, nieuwe inzichten op het gebied van duurzame energie, de nodige JCI-bekenden rijker maar vooral opgeladen met eigen en JCI-energie stuiterend weer naar huis. Op naar de Nationale Conventie in Roermond dat op vrijdag 5 oktober met een Oktoberfest. Wie gaat er mee?