Datum/Tijd
Datum - 05-02-2015
19:00 - 22:30

Locatie
't Postkantoor

Organisator

Website
http://www.wereldhandelsspel.com

Organisatoren


Het Wereldhandelsspel is een management game waarbij de spelers landen spelen die onderling handeldrijven. Het spel heeft een educatief karakter en dwingt de spelers na te denken over internationale economische betrekkingen.

Het Wereldhandelsspel (WHS) is ontwikkeld door het Institute of Social Studies in Den Haag onder toezicht van prof. dr. J. Tinbergen. Het WHS is een nabootsing van de wereldeconomie, waarin de vaak uitzichtloze economische en financiƫle positie van ontwikkelingslanden centraal staat.

Doel van het WHS is een bewustwording van de internationale handelsverhoudingen en de noodzaak hierin verandering te brengen.

De management game gaat over wereldhandel tussen 12 landen. De deelnemers vertegenwoordigen deze landen. Er wordt in 3 tot 5 rondes (vergelijkbaar met 3 tot 5 jaren) gehandeld. De deelnemers regeren de 12 landen, doen investeringen, beheren grondstoffen, drijven handel met de andere landen en realiseren economische groei. Ook worden leningen aangegaan met de IMF, maar er kunnen ook onderling afspraken en coalities worden gemaakt om uiteindelijk een optimaal resultaat te boeken voor de eigen handel. Net als in de echte wereld komen werkloosheid, schaarste van grondstoffen en overproductie aan bod tijdens het spel. Met behulp van een computerprogramma houdt de spelleiding bij welk land de meeste vooruitgang boekt.

Mogelijke dilemma’s die tijdens het spel naar voren kunnen komen: Kan Europa wel aan de vraag naar consumptieartikelen voldoen of moet er geleend worden? Hebben landen met veel arbeidskrachten daar nu voordeel van of niet? In hoeverre kan een land als Ghana met beperkte handelswaar zich handhaven tegenover olieproducerende landen? Kan kartelvorming of het maken van onderlinge afspraken een voor- of nadeel betekenen voor de betrokken landen? Is het doen van investeringen voor productieverhoging een lonende activiteit? Wat kan de invloed zijn van bijvoorbeeld een natuurrampen of een oliecrisis op bepaalde landen of de totale wereldeconomie?

Het spel zorgt voor gezelligheid en plezier, onderhandelingsvaardigheid, betrokkenheid, intensieve samenwerking in en tussen landenteams, het nemen van beslissingen onder tijdsdruk, inzicht in de gevolgen van het genomen besluit, inzicht in de wereldhandel en bovenal een spel waar nog lang over nagepraat zal worden!

Inschrijven voor dit evenement

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.