Ondernemen

Dynamisch, enthousiasme en nieuwe dingen doen typeren mij als persoon. Sinds 2009 heb ik de overstap gemaakt (vanuit communicatieadviseur bij een Amsterdams Communicatieadviesbureau) naar het ondernemerschap. De drang naar eigen ondernemen zat er altijd al in en is tijdens mij studietijd op Nyenrode nog verder aangewakkerd. Als Zelfstandig Communicatie Professional (ZCP) kan je zelf de lijnen uitzetten en je dienstenaanbod vormgeven.

Vanuit Alexida geef ik advies over online communicatiestrategie de inzet socialemedia en realiseer ik websites. Daarnaast geef ik diverse workshops en trainingen in online communicatie (personal branding, bloggen), socialemedia (Linkedin, Twitter en Facebook) en Het Nieuwe Werken (samen werken via bijvoorbeeld Google Apps).

Beeldend

Visualiseren van informatie met mindmapping is andere passie van mij. Ik geef diverse trainingen in mindmapping: zowel de denktechniek, softwaretools als de toepassingen in het werkproces. MindMapping gaat voor mij verder dan een denktechniek. Het is voor mij een eerste natuur geworden. Vaak merk ik dat als ik in een gesprek zit dat ik in mijn hoofd het gesprek structureer. Een leuke en nuttige toepassingen van het mindmappen is het inzetten van digitaal mindmappen tijdens een vergadering, managementsessie en tijdens grootschalige evenementen/ congressen zoals Event11, TEDxAmsterdam en TEDxRotterdam (realitime mindmappen te volgen via internet), CommOnline etc. Het is erg leuk en boeiend om te zien dat mensen door de visualisatie geneigd zijn eerder en meer te vragen te stellen en op elkaar te reageren. Het mindmappen is een middel om meer interactie te stimuleren.

JCI

Tijdens een netwerkbijeenkomst kwam ik iemand tegen die een keer de naam JCI liet vallen… Dit heb ik toen even naast mij neergelegd. Later kwam ik haar weer tegen en gaf ze aan neem eens via Twitter contact op met Jacqueline… De eerste tweet leverde gelijk de uitnodiging op om mee te gaan naar een wijnproeverij. De wijnproeverij bleek een leuke kennismaking met JCI Haaglanden. Na gezellig met leden en geïnteresseerden te hebben gepraat, werd ik vervolgens uitgenodigd voor de volgende ALV/ borrel. Medio april/mei 2010 kwam de vraag of ik lid wilde worden. Na een korte afweging heb ik besloten lid te worden. Het was voor mij een mooie kans om mijn netwerk in Den Haag te versterken. De daarop volgende maanden leerde ik de leden van Haaglanden en JCI beter kennen. Vooral de NC2010 (Nationale Convententie) in Utrecht was een mooie ervaring met JCI landelijk.

“JCI: je kunt het eigenlijk zien als een studievereniging na je studententijd waar je business, netwerken, fun en maatschappelijke betrokkenheid kan combineren met persoonlijke ontwikkeling.”

Secretaris & Vice Voorzitter

In September/ oktober werd ik door de voorzitter Alexander gevraagd of ik een bestuursfunctie voor het jaar 2011 interessant zou vinden… Ik heb daar even kort over na moeten denken. Snel heb ik de uitdaging met beide handen aangepakt. Werner (zijn pen) werd voorzitter en Marijn (bestuur 2010) zou voor continuïteit zorgen in het 2011 bestuur als Commissie Coördinator. Het bestuur werd aangesterkt met Mark Simonse (zijn pen) als Penningmeester en ikzelf kreeg de laatste twee overgebleven functies van secretaris en Vice Voorzitter. Hoewel alle toekomstige bestuursleden – behalve Marijn – maximaal 6 maanden ervaring hadden met JCI, leek het ons een uitdaging! In de daaropvolgende maanden ben ik mij meer gaan verdiepen in JCI. Deelname aan de Dutch Academy – een weekend ter voorbereiding op een bestuursjaar – bood veel inhoudelijke kennis en praktische handvatten. Tijdens dat weekend ben ik veel te weten gekomen over JCI en de mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling.

Haaglanden kan wel wat meer JCI gebruiken

Is het motto van het bestuur 2011. Het eerste kwartaal van het bestuursjaar zit erop. We hebben drie Algemene Ledenvergaderingen ALV’s gehad. Er zijn diverse stappen genomen om van Kamer In Oprichting naar een officiële kamer te ontwikkelen. We hebben een aantal succesvolle netwerkborrels gehad waaruit een aantal nieuwe leden zich bij ons hebben aangemeld. We hebben 2 goedbezochte trainingen georganiseerd; waarvan ik zelf SocialMedia voor Professionals heb mogen geven. Het installatieproject, de organisatie van het College van Afgevaardigenden in Januari 2012, licht op schema. Het bidbook ligt ter goedkeuring van het Federale Bestuur. Het eerste kwartaal omvat veel activiteiten en daarnaast ook de verdere professionalisering van de Kamer. De rol van secretaris is een bewuste keuze. Het is een rol waarin ik mijzelf kan ontwikkelen; een van de aspecten van JCI.

Ik kijk met veel plezier uit naar de komende maanden binnen JCI Haaglanden… en vooral ook het CvA in januari 2012.

Ik geef de pen door aan Jolanda.